sâmbătă, 1 ianuarie 2011

amenajări interioare.

Postat la data de 2011-01-01 in Ghidul de amenajari
Deși trăim într-o lume tehnologizată mulți dintre noi transformă cititul cărților într-o pasiune. Aceste persoane se înconjoară de cărți, își dedică o mare parte din timpul liber cititului și dezvoltă o plăcere deosebită răsfoind fiecare pagină. Obiceiuri depășite, ar spune unii. Însă noi credem că sunt cu adevărat prețioase.
Și pentru că această activitate necesită un spațiu unde cititorul să se simtă degajat, complet relaxat, este foarte indicată amenajarea unei încăperi speciale – biblioteca. Ba chiar poți transforma biblioteca într-un birou de lucru, într-un sanctuar departe de agitația zilnică, unde te poți concentra liniștit asupra lucrurilor care te pasionează și unde nimeni nu-ți invadează intimitatea.

Organizarea fiecărei încăperi dintr-o locuință spune foarte multe despre persoana respectivă. De fiecare dată când începem amenajarea unei camere ne întrebăm după ce criterii așezăm mobilierul, ce nuanțe vom folosi pentru pereți, cât de luminos va fi spațiul, ce corpuri de iluminat sunt indicate, care va fi destinația camerei, etc.
Nici biblioteca nu scapă de aceste frământări. Mobilierul constituie un aspect important iar alegerea acestuia nu este deloc simplă. Sunt însă obligatorii masa (prevăzută cu sertare), un scaun ergonomic, chiar un fotoliu/sofa pentru relaxare și nelipsitele rafturi pe perete.
Dacă ești un împătimit al colecțiilor este recomandabil ca spațiul dedicat cărților să fie cât mai generos și cât mai bine organizat. În acest caz, rafturile pot fi din podea până-n tavan, pe unul sau mai mulți pereți.
Pentru a nu te simți ca într-o bibliotecă a academiei lasă loc accesoriilor sau obiectelor personale. Fotografiile, vazele cu flori sau obiectele de artă sunt întotdeauna o soluție pentru a încălzi atmosfera.
Apoi mai trebuie să te gândești dacă această încăpere este doar spațiu de relaxare sau și spațiu de lucru. În cazul în care relaxarea este mai importantă decât concentrarea sunt indicate culori mai închise pentru mobilier și pereți. Un ambient relaxant trebuie să fie unul prietenos, să conțină elemente de design care să te facă să te simți bine. De asemenea, corpurile de iluminat trebuie să aibă intensitatea luminii reglabilă.
Câteva sfaturi de urmat: aranjează grupuri egale de cărți pe fiecare raft (poziționate vertical și orizontal), aranjează cărțile cât mai aproape de marginea raftului, alternează cărțile cu obiecte decorative, plasează cărțile pe care le folosești frecvent la-ndemână, nu înghesui cărțile, păstrează spațiu pentru obiecte personale.
Organizarea și decorarea rafturilor bibliotecii spun multe despre câtă importanță acorzi acestui spațiu. Orice stil de amenajare ai alege, experiența îți va solicita creativitatea și inventivitatea. La urma urmei vrei să obții o încăpere intimă, unde să te bucuri de momente de meditație și să-ți înnobilezi sufletul.
Câtă nevoie ai de un asemenea spațiu în locuința ta?